Αποκλειστική συνέντευξη

«Αλλάζουμε την Αττική, με όραμα και στρατηγικό σχεδιασμό για τις επόμενες γενιές»

Λίγους μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με ένα πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της χώρας έργο να «τρέχει» σε όλη την Αττική, ο Γιώργος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης της πολυπληθέστερης ελληνικής Περιφέρειας, παραχωρεί μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για όσα έγιναν την προηγούμενη τετραετία, για τη διεκδίκηση μιας δεύτερης θητείας, αλλά και όλα όσα προγραμματίζει για τα επόμενα χρόνια, τόνισε μεταξύ άλλων στην δημοσιογράφο του siteatticatimes.gr  Δήμητρα Κούτρα.  

Κύριε Πατούλη, σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται o κύκλος της πρώτης θητείας σας ως Περιφερειάρχης Αττικής. Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το «αποτύπωμα» της διοίκησής σας αυτά τα χρόνια;

Αν μπορούσα να δώσω με λίγα λόγια το στίγμα της διοίκησής μας στην Περιφέρεια αυτά τα χρόνια, θα ήταν ακριβώς το σύνθημα που διαπνέει το πρόγραμμά μας από την πρώτη στιγμή που διεκδικήσαμε την εμπιστοσύνη των πολιτών: «Η Αττική αλλάζει».

Είμαι περήφανος, γιατί αυτή την υπόσχεση προς την κοινωνία την τηρήσαμε στο ακέραιο, παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε λόγω της πανδημικής και ενεργειακής κρίσης, αλλά και μέσα από το σύστημα της απλής αναλογικής, που κράτησε δέσμια την αυτοδιοίκηση σε ένα καθεστώς οριακής ακυβερνησίας και διχαστικής πόλωσης.

Αλλάζουμε την Αττική, με όραμα και στρατηγικό σχεδιασμό για τις επόμενες γενιές. Με απόλυτη προσήλωση στον στόχο μας, σήμερα είμαστε σε θέση να πούμε ότι η Αττική έχει πραγματικά αλλάξει, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, με σε έργα και πρωτοβουλίες που αλλάζουν την καθημερινότητά μας και τα οποία έγιναν πραγματικότητα μέσα από την εξασφάλιση και την αξιοποίηση σε απόλυτο βαθμό κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου που είχαμε στη διάθεσή μας.

Έτσι, αυτή τη στιγμή υλοποιούνται πάνω από 2.000 μικρά και μεγάλα έργα, που υλοποιούνται σε όλους τους Δήμους της Αττικής, με προϋπολογισμό άνω των 2 δις ευρώ – για πρώτη φορά σε ελληνική Περιφέρεια έχει σημειωθεί μια τέτοια «έκρηξη» έργων. Έργα που αναβαθμίζουν πραγματικά την ποιότητα ζωής όλων ανεξαιρέτως των κατοίκων σε κάθε γωνιά του Λεκανοπεδίου. Έργα που αλλάζουν ριζικά την εικόνα της Αττικής και βάζουν τα θεμέλια για την ισόρροπη ανάπτυξη, που τόσο έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Έργα που έχουν ως πραγματικό ορίζοντα τις επόμενες γενιές και όχι τις επόμενες εκλογές.

Πραγματικά εντυπωσιακός ο αριθμός των έργων και των παρεμβάσεων. Με ποιον τρόπο καταφέρατε να υλοποιήσετε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες;

Το στοιχείο που διέκρινε τη διοίκησή μας από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε, είναι η αποφασιστικότητά μας να διεκδικήσουμε χρήματα που κανείς δεν είχε μέχρι σήμερα διεκδικήσει. Τα καταφέραμε, και τώρα οι πολίτες απολαμβάνουν το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής.

Μεγάλη τομή σε αυτή την κατεύθυνση είναι ότι δώσαμε εξ αρχής προτεραιότητα στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων – ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που για χρόνια έμεινα αναξιοποίητο, είτε από αδιαφορία είτε από ιδεοληπτικές αγκυλώσεις, στερώντας από την κοινωνία έργα πνοής.

Βρήκαμε το 2019 την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ στο 34% – ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη – και σήμερα ξεπερνάμε το 95%. Κι επιπλέον, πετύχαμε μετά από ισχυρή διαπραγμάτευση να εξασφαλίσουμε αυξημένους πόρους για την Αττική μέσα από το νέο ΕΣΠΑ, 1,6 δις ευρώ από 1 δις που ήταν την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο. Έχουμε επίσης εξασφαλίσει στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 404 εκ. ευρώ για έργα συντήρησης κι αναπτυξιακές δράσεις, ενώ δεν θα αφήσουμε να πάει καμία ευκαιρία χαμένη προκειμένου να αξιοποιήσουμε χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αλλά και κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.

Και αυτό δεν είναι το τέλος, είναι μόνο η αρχή για μια νέα πορεία προς το μέλλον. Γιατί ακόμα δεν έχουμε εκπληρώσει την αποστολή μας. Έγιναν πολλά, πολύ περισσότερα από όσα είχαν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά μια τετραετής θητεία δεν είναι αρκετή για να ολοκληρωθεί το σχέδιό μας για την πλήρη αλλαγή της μεγαλύτερης διοικητικής Περιφέρειας της χώρας.

Αυτός είναι και ο λόγος που ζητάμε την ανανέωση της λαϊκής ετυμηγορίας, για να ολοκληρώσουμε το έργο που ήδη έχουμε βάλει σε τροχιά – έργο που βασίζεται σε σταθερό σχεδιασμό, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, με μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Ανάμεσα στα έργα που έχουν υλοποιηθεί, ποια θα χαρακτηρίζατε ως τα πλέον κομβικά;

Πιστεύω ότι ο απολογισμός του έργου μιας διοίκησης δεν εξαρτάται από την αποσπασματική αποτίμηση κάποιων έργων, αλλά από το σύνολό τους, καθώς αυτά αποτελούν τις «ψηφίδες» μιας ολιστικής προσπάθειας για την αναγέννηση της Αττικής.

Προφανώς, όπως σωστά το θέσατε, υπάρχουν ορισμένα έργα που είναι εμβληματικά, είτε λόγω του μεγέθους τους είτε λόγω των θετικών επιδράσεων στη ζωή του πολίτη.

Από αυτά ξεχωρίζει η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, με προϋπολογισμό 365 εκ. ευρώ που εξασφαλίσαμε μέσω ΕΣΠΑ – μια μεγάλη παρέμβαση που δίνει νέα πνοή στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, διευκολύνει την καθημερινότητα εκατομμυρίων κατοίκων και επισκεπτών της Αττική μας, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα πρότυπο δημόσιο έργο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, παράδειγμα αποτελεσματικότητας και διαχειριστικής ικανότητας.

Με εντατική δουλειά, εξασφαλίσαμε το σύνολο της δαπάνης για την οριστική υλοποίηση της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στην Ελλάδα από πόρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα την επιστροφή 110 εκατ. ευρώ που μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί για την Α’ Φάση του έργου, τα οποία θα αξιοποιηθούν από την Περιφέρεια για άλλα αναπτυξιακά έργα και υποδομές και στους 66 δήμους της Αττικής.

Ασφαλώς, οι εμβληματικές δράσεις της διοίκησής μας σε όλη την Αττική, είναι δεκάδες και καλύπτουν πολλά επίπεδα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, θωρακίσαμε το λεκανοπέδιο – που τόσο έχει δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης – με περισσότερα από 150 αντιπλημμυρικά έργα σε όλη την Αττική.

Υλοποιήσαμε εκτεταμένα έργα αποχέτευσης, με την κατασκευή νέου αποχετευτικού δικτύου μήκους 1.500 χλμ , κυρίως στην Ανατολική Αττική, νέα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων και νέους βιολογικούς καθαρισμούς.

Χτίσαμε τείχος προστασίας για τους αδύναμους συμπολίτες μας, μέσα από ένα ισχυρό δίκτυο περίπου 300 κοινωνικών δομών, ενώ στην περίοδο της πανδημίας κρατήσαμε ζωντανή την τοπική οικονομία, στηρίζοντας 10.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μέσα από ένα δυναμικό πρόγραμμα ύψους 250 εκ. ευρώ – το μεγαλύτερο που έχει δοθεί ποτέ σε ελληνική Περιφέρεια για την τόνωση της επιχειρηματικότητας.

Επενδύσαμε στη νέα γενιά με πράξεις. Ολοκληρώθηκαν 29 νέα σχολικά συγκροτήματα και 271 νέες σχολικές αίθουσες, με ωφελούμενους 6.235 μαθητές, ενώ προχωρούν οι μελέτες για 23 ακόμη.

Έγιναν παρεμβάσεις που καθιστούν τις μετακινήσεις πεζών και οχημάτων πιο ασφαλείς. Νέοι οδικοί άξονες, κυρίως στο περιφερειακό δίκτυο, εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα νέου ασφαλτοτάπητα σε όλη την Αττική, ενίσχυση του οδοφωτισμού με τοποθέτηση 25.000 νέων φωτιστικών σωμάτων led, που κάνουν τους δρόμους πιο φωτεινούς, πιο ασφαλείς κι εξοικονομούν 60% ενέργεια. Τοποθετούνται έξι νέες πεζογέφυρες, κάμερες για παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, ενώ αναβαθμίζονται οι υπόγειες διαβάσεις.

Δημιουργήσαμε ένα ισχυρό δίκτυο 292 κοινωνικών δομών, που στηρίζει την καθημερινότητα περισσότερων από 255.000 συνανθρώπων μας, ενώ άλλες 60.000 οικογένειες λαμβάνουν τρόφιμα μέσω του ΤΕΒΑ.

Ενισχύθηκαν σημαντικά οι δομές δημόσιας υγείας της Αττικής, με παράδοση σύγχρονου εξοπλισμού, με την κατασκευή ενός νέου Αστικού Κέντρου Υγείας στο Κερατσίνι, με την ενίσχυση του ΕΚΑΒ με νέα μέσα, με τη διασφάλιση της μισθοδοσίας 1.481 ιατρών και νοσηλευτών, που στελέχωσαν το ΕΣΥ την περίοδο της πανδημίας.

Βάλαμε την ανακύκλωση στην καθημερινότητα των πολιτών, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 200 εκ. ευρώ, με τους οποίους αγοράσαμε και μοιράζουμε δωρεάν στους Δήμους 1.000 γωνιές ανακύκλωσης, 200 καφέ απορριμματοφόρα και 45.000 κάδους, για τη λειτουργία χωριστού ρεύματος συλλογής βιοαποβλήτων.

Η προσπάθειά μας είναι συνεχής και πολύπλευρη, με στόχο να αγγίξουμε κάθε πτυχή της καθημερινότητας των πολιτών, ώστε να κάνουμε την Αττική πρώτη Περιφέρεια σε κάθε τομέα.

Περάσαμε μια έντονη, διπλή προεκλογική περίοδο, με το αποτέλεσμα των εκλογών να διαμορφώνει έναν εντελώς διαφορετικό πολιτικό χάρτη. Πιστεύετε ότι θα επηρεαστεί το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου;

Αναμφίβολα, είναι αναπόφευκτη η επίδραση της κεντρικής πολιτικής σκηνής στο αυτοδιοικητικό επίπεδο, ιδίως όταν έχεις να κάνεις με ένα σαρωτικό αποτέλεσμα, προϊόν μιας σταθερής πολιτικής στάσης που τηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη και κέρδισε την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών.

Δεν πρέπει όμως να βλέπουμε μόνο τα, πράγματι εντυπωσιακά, αριθμητικά στοιχεία αυτής της νίκης, αλλά και τα ποιοτικά. Γιατί αυτό που επιβράβευσε σύσσωμη η ελληνική κοινωνία, είναι η πολιτική σταθερότητα, η συνέπεια λόγων και έργων, ο πολιτικός ρεαλισμός,  η εύρεση αξιόπιστων λύσεων στα προβλήματα που βασανίζουν τον Έλληνα πολίτη, ο προσανατολισμός στον δημοκρατικό διάλογο για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, αλλά και η βούληση για έργα και τολμηρές μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν ένα πραγματικά βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, με έμφαση στην ανάπτυξη, την υγιή επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Παράλληλα, αυτό που άφησε οριστικά πίσω της η κοινωνία και το αποτύπωσε στην ψήφο της, είναι ο διχασμός και ο λαϊκισμός, η πρόταξη των ιδεοληψιών και των μικροσυντεχνιακών συμφερόντων έναντι του κοινού καλού, η προσπάθεια υπονόμευσης της λειτουργίας της δημόσιας ζωής – ιδίως όπως αυτή εκφράστηκε με το σύστημα της απλής αναλογικής – η φτηνή ρητορική έναντι της σκληρής δουλειάς και η απαξίωση των θεσμών.

Αυτή η μεγάλη στροφή της ελληνικής κοινωνίας προς τη σοβαρότητα, τον πολιτικό πολιτισμό και την εξασφάλιση προοπτικής, πιστεύω ακράδαντα πως θα αποτυπωθεί και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι πολίτες της Αττικής γνωρίζουν ότι με το απαράδεκτο σύστημα της απλής αναλογικής που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπονομεύτηκε η λειτουργία της Αυτοδιοίκησης σε βαθμό που έκανε δυσχερή τη διαχείριση των θεμάτων που προέκυπταν. Με το νέο σύστημα και με την επέκταση της θητείας στα πέντε χρόνια, είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες θα δώσουν το «πράσινο φως» για μια αυτοδύναμη Αττική στις δυνάμεις που έδειξαν ότι στα δύσκολα μίλησαν με πράξεις, σε αυτούς που μίλησαν σιωπηλά με το έργο τους και δεν θυσίασαν το μέλλον των πολιτών για ανούσιες κραυγές. Σε αυτούς που πέτυχαν με κόπο να εξασφαλίσουν τη συναίνεση και τη συνεργασία για να πάρουν σάρκα και οστά έργα που λίμναζαν για χρόνια.

Και σε αυτό το πλαίσιο, είμαι αισιόδοξος ότι οι πολίτες, με σύνεση και ωριμότητα, θα επιλέξουν στις επερχόμενες εκλογές να μας τιμήσουν με την ετυμηγορία τους για να ολοκληρώσουμε όσα θεμελιώσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Αναφερθήκατε στην έννοια της συναίνεσης και της συνεργασίας. Η παράταξή σας έχει ενσωματώσει αυτή την πρακτική;

Μετά από 25 και πλέον χρόνια στην Αυτοδιοίκηση, έχω μάθει ότι πρέπει να μιλάμε με τα έργα μας, με τα οποία τελικά κρινόμαστε και από τον λαό. Και για να επιτελέσεις μέχρι κεραίας αυτό το έργο, πρέπει να είσαι ανοικτός σε ευρείες συνέργειες – πρώτα απ’ όλα με την κοινωνία των πολιτών, που είναι ο τελικός αποδέκτης του έργου σου και προφανώς με όλους όσοι μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες.

Η κομματική και πολιτική προέλευση του καθενός είναι γνωστή, όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει το κριτήριο για τη σύσταση μιας αυτοδιοικητικής παράταξης. Αυτό που μετρά πραγματικά, είναι να μοιράζεσαι ένα κοινό όραμα, να επιδιώκεις τους ίδιους στόχους και να γνωρίζεις βαθιά τα προβλήματα και τις απαιτήσεις της κοινωνίας, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να την υπηρετήσεις αποτελεσματικά.

Σε αυτό το επίπεδο, στεγανά δεν χωρούν. Η παράταξή μας έχει αποδείξει ότι έχει προχωρήσει σε συναινέσεις, σε διεύρυνση και συνεργασία με άξια στελέχη από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, αλλά με το ίδιο πάθος: να κάνουμε την Αττική πρώτη Περιφέρεια. Έτσι πορευτήκαμε μέχρι τώρα, έτσι θα συνεχίσουμε στο μέλλον.

Αυτό αποτελεί για εμάς συνειδητή επιλογή, ένα νέο πολιτικό ήθος για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργήσουμε, με ευρείες συναινέσεις, με συνεργασίες, αλλά και με ξεκάθαρη ρήξη με τις παθογένειες του παρελθόντος.

Ποια είναι τα προσωπικά σας στοιχήματα για τη νέα σας θητεία; Πώς οραματίζεστε την Αττική του 2028;

Στην πρώτη μας θητεία, καταφέραμε να αλλάξουμε την Αττική, να βελτιώσουμε σημαντικά τους όρους ζωής των κατοίκων και να θέσουμε τις βάσεις για μια νέα εποχή, για να την κάνουμε πρώτη Περιφέρεια σε όλους τους τομείς.

Το όραμά μας για τη νέα πενταετία είναι να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε, για να αλλάξουμε ριζικά και οριστικά την Αττική, να χτίσουμε το μέλλον σε γερά θεμέλια, με ακόμα μεγαλύτερα έργα και πρωτοβουλίες.

Να χτίσουμε μια Αττική δυνατή, με αυτοπεποίθηση, με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης με περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Μια Αττική πολλών ευκαιριών, ισχυρών συνεργασιών και μεγάλων δυνατοτήτων.

Επίσης, το μεγάλο μας στοίχημα παραμένει η Περιφέρεια Αττικής να μετατραπεί σε πρώτη ψηφιακή περιφέρεια της χώρας, παρέχοντας ψηφιακά το σύνολο των υπηρεσιών της προς τους πολίτες.

Αυτός είναι ο στόχος μας για το μέλλον. Κι αυτόν το στόχο θα τον υπηρετήσουμε με συνέπεια κι ευθύνη. Για εμάς, αυτό το στοίχημα είναι μονόδρομος, με μία μόνο κατάληξη: να τα καταφέρουμε.

Τι θα απαντούσατε σε έναν πολίτη που θα σας ρωτούσε: γιατί να επιλέξωξανά τον Γιώργο Πατούλη για Περιφερειάρχη;

Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλά στην Αττική – όσα δεν έγιναν για πολλές δεκαετίες – και μπήκαν στις ράγες σημαντικά έργα, όμως μια θητεία δεν αρκεί.

Πλέον, μετά από τέσσερα χρόνια, οι πολίτες γνωρίζουν ότι η διοίκησή μας δεν έμεινε στα λόγια, έκανε έργο και μάλιστα έργο με ορίζοντα τις επόμενες γενιές, όχι τις επόμενες εκλογές.

Για αυτό λοιπόν διεκδικούμε και πάλι την ετυμηγορία της κοινωνίας, προκειμένου να ολοκληρώσουμε το έργο μας και να χαράξουμε τη νέα μέρα για την Αττική. Έχουν προγραμματιστεί πολύ περισσότερα έργα για την επόμενη θητεία. Δεν αφήνουμε κάτι, το οποίο δεν έχουμε ολοκληρώσει.

Διεκδικούμε την ψήφο των πολιτών όχι ως επιβράβευση για όσα έχουν γίνει, αλλά ως δύναμη προοπτικής για την Αττική και για την κοινωνία, ως εντολή για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλες και για όλους. Για να μην πάνε χαμένοι οι κόποι των προηγούμενων ετών.

Με αυτοπεποίθηση και σιγουριά, μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα κάνουμε τα επόμενα πέντε χρόνια πολλά περισσότερα από όσα έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Μπορούμε να εγγυηθούμε ότι και τα επόμενα χρόνια, θα είναι μιαπερίοδοςδημιουργίας και ισόρροπης ανάπτυξης, με απτά αποτελέσματα για κάθε πολίτη, σε κάθε γωνιά της Αττικής μας.

Ενωμένοι ξεκινήσαμε το 2019, ενωμένοι συνεχίζουμε για να πάμε την Αττική ακόμη πιο ψηλά. Με τους πολίτες στην πρώτη γραμμή.