Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025

26 C
Athens

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025

ΑρχικήΠΡΟΣΩΠΑΣυνεντεύξειςΔήμαρχος Αλοννήσου – Παναγιώτης Αναγνώστου: Το Νησί-Πρότυπο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβαλλοντικής Ισορροπίας

Δήμαρχος Αλοννήσου – Παναγιώτης Αναγνώστου: Το Νησί-Πρότυπο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβαλλοντικής Ισορροπίας

Η Αλόννησος αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης μικρών οικισμών, καθώς συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την τουριστική δραστηριότητα, με σεβασμό στους φυσικούς πόρους και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Το μοντέλο αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός για την άρση περιορισμών που συνδέονται με οικιστικές διατάξεις, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και αειφόρος ανάπτυξη

Ως νησί με πλούσιο φυσικό περιβάλλον, η Αλόννησος έχει θέσει ως προτεραιότητα την προστασία της φύσης, μέσα από θεσμούς όπως το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου – Βόρειων Σποράδων. Οι προστατευόμενες περιοχές αποτρέπουν την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, ενώ παράλληλα ενισχύεται ο οικοτουρισμός, που στηρίζει την τοπική οικονομία και δημιουργεί θέσεις εργασίας χωρίς να διαταράσσει την περιβαλλοντική ισορροπία.

Ανάδειξη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και χωροταξίας

Στόχος μας είναι η διατήρηση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των οικισμών συμβάλλοντας στην προστασία της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού. Παράλληλα, θέλουμε η σύγχρονη ανάπτυξη να προσαρμόζεται στις ανάγκες των κατοίκων, χωρίς να αλλοιώνει τον χαρακτήρα του τόπου. Μέσα από προγράμματα ανακαίνισης και αναβάθμισης κτιρίων, θα ενισχύσουμε την βιωσιμότητα του τοπικού οικιστικού ιστού.

Διαχείριση φυσικών πόρων και ενεργειακή αυτονομία

Η ανάπτυξη του νησιού μας δεν βασίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό, αλλά και στη συνετή αξιοποίηση των φυσικών πόρων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προσπάθεια ενίσχυσης της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, που έχει ενταχθεί στην καθημερινότητα των πολιτών τα τελευταία χρόνια, καθώς και η προώθηση της χρήσης οικολογικών υλικών και τεχνολογιών. Η ενεργειακή αυτονομία των μικρών οικισμών αποτελεί ένα ακόμη στοίχημα, που μπορεί να μειώσει την εξάρτηση από συμβατικούς πόρους και να συμβάλει καθοριστικά στην περιβαλλοντική προστασία.

Σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις, με στοχευμένες ενέργειες, αναδείξαμε εγκαίρως την κρισιμότητα της λειψυδρίας, διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε πλήρες σύστημα αφαλάτωσης, δρομολογώντας την αξιοποίηση των φυσικών πόρων ως λύση βιώσιμης ανάπτυξης των κατοίκων.

Πολιτικές υποστήριξης της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας

Η βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της τοπικής οικονομίας. Στην Αλόννησο εφαρμόζουμε πολιτικές στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας, της αγροτικής παραγωγής και του παραδοσιακού εμπορίου. Ενισχύουμε τις μικρές, τοπικές επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Ευελιξία στην εφαρμογή των χωροταξικών σχεδίων

Η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης μικρών οικισμών περνά όμως και μέσα από την ανάγκη αναθεώρησης ορισμένων περιοριστικών νομικών διατάξεων. Υπό αυστηρούς περιβαλλοντικούς ελέγχους και συμμετοχικές διαδικασίες, η άρση ή η τροποποίηση ορισμένων οικιστικών περιορισμών μπορεί να δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων που στηρίζουν τη βιωσιμότητα και την ευημερία.

Η Αλόννησος ως παράδειγμα ισορροπίας

Συνοψίζοντας, η Αλόννησος μπορεί να αποτελέσει ένα πρότυπο για την άρση περιορισμών και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης μικρών οικισμών. Η επιτυχία βασίζεται στη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, την τουριστική ανάπτυξη και την αναγνώριση των κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών των κατοίκων μας. Μάθαμε και εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας στην αυτοδιαχείριση του φυσικού πλούτου μας.

Απαιτείται ευέλικτη εφαρμογή σχεδίων, προσαρμοσμένων στις νέες συνθήκες, με σεβασμό στους φυσικούς πόρους και στην πολιτιστική μας κληρονομιά.

Εμείς, ως πολίτες ενός όμορφου και μικρού νησιού, μάθαμε να ζούμε με περιορισμούς, να εκπαιδευόμαστε μέσα στην καθημερινότητά μας και να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με οδηγό τη διατήρηση μιας ιδιόμορφης σχέσης με το φυσικό περιβάλλον.

Παρόλα αυτά, το καταφέραμε. Άρα μπορούν και άλλοι να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας. Κανένας νόμος και κανένας περιορισμός δεν θα αποτελέσουν ιδανικότερη λύση από το μοντέλο ισορροπίας φύσης και ανθρώπινης ζωής της Αλοννήσου.