Η πατρίδα του Ασκληπιού, τα Τρίκαλα, αποκτά το ψηφιακό της μουσείο και πάρκο για τον αρχαίο θεό της ιατρικής. Την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024 ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς υπέγραψε τη σύμβαση με τους εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας (ένωση εταιρειών «SPACE-RADIANT»), για την «Προμήθεια Υλικοτεχνικής Υποδομής για τη Λειτουργία του Ψηφιακού Ασκληπιείου – Πάρκου Ασκληπιού».
Πρόκειται για το έργο που αφορά στην αξιοποίηση του μύθου του Ασκληπιού και των θεραπευτικών του ικανοτήτων, μέσα από τη δημιουργία ενός Ψηφιακού Ασκληπιείου και ενός Πάρκου. Και τα δύο χωροθετούνται στο Δημαρχείο Κόζιακα, που δε λειτούργησε, καθώς με την ολοκλήρωση της κατασκευής του ο Δήμος εντάχθηκε στον Δήμο Τρικκαίων. Η αξιοποίηση του κτηρίου συνδέεται με την ανάδειξη του μύθου του Ασκληπιού, στην περιοχή στην οποία φύονται φαρμακευτικά βότανα, συνδέοντας την ιατρική, την ιστορία της, τον φυσικό πλούτο της περιοχής στα ριζά του Κόζιακα και τις δυνατότητες δημιουργίας ενός ξεχωριστού, δίπλ.
Το συγκεκριμένο υποέργο αφορά σε όλα, όσα θα τοποθετηθούν στο κτήριο και στον περιβάλλοντα χώρο, αναδεικνύοντας μια περιοχή, τόσο για την ιστορία της ίασης, όσο και για τις δυνατότητες προβολής της. Εξάλλου, λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα ο Δήμος έχει ήδη προχωρήσει στην ανάδειξη διαδρομής που τιτλοφορείται τιμητικά «Μονοπάτι του Ασκληπιού», σε συνέργειες με ΚοινΣΕΠ και τον ΣΟΧΤ, για τη διαμόρφωση διαδρομής δίπλα από τον Κεφαλοπόταμο.
Ο σχεδιασμός και τα 4 επίπεδα
Το Ψηφιακό Ασκληπιείο – Πάρκο Ασκληπιού θα διαρθρώνεται σε τέσσερα επίπεδα:
Α ΕΠΙΠΕΔΟ:
Έκθεση εντός του κτηρίου, με συμβατικά και πολυμεσικές εγκαταστάσεις, αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων και πηγών, διαδραστικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και νέους και ψηφιακή ξενάγηση. Η έκθεση διαρθρώνεται από 7 ενότητες:
- Πρώιμες λατρείες της υγείας και πρακτικές ίασης.
- Ο Ασκληπιός.
- Το αρχαίο Ασκληπιείο.
- Η αντίληψη του ανθρωπίνου σώματος (Ελλάδα, Ινδία, Κίνα, Αρχ. Αίγυπτος, κ.λπ.).
- Ιατρικές αντιλήψεις.
- Η ιπποκρατική ιατρική και παράδοση.
- Έκθεση για τα ιάματα της φύσης.
Β ΕΠΙΠΕΔΟ:
Διαμόρφωση και ανάπτυξη πρότυπου ιαματικού βοτανικού κήπου σε έκταση περίπου 1,2 στρεμμάτων, με πολλά ήδη ιαματικών φυτών από την ενδημική (τοπική) χλωρίδα αλλά και την χλωρίδα των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.
Τα φυτά, πέρα από την επιτόπια σήμανση θα σημαίνονται επιτόπια και με ψηφιακή τεκμηρίωση, σε ειδική διαδραστική εφαρμογή στο περιβάλλον της ενότητας «Ιάματα της Φύσης».
Γ ΕΠΙΠΕΔΟ:
Όπως και στα αρχαία Ασκληπιεία, το Πάρκο Ασκληπιού θα φιλοξενήσει εκπαιδευτικές, δημιουργικές, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες σε εσωτερικούς και υπαίθριους χώρους του. Αυτές περιλαμβάνουν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, χώρους υποδοχής περιοδικών εκθέσεων και εκδηλώσεων, χώρο προβολών για σεμινάρια, διαλέξεις και δρόμενα με θέμα τη υγεία κ.α.
Δ ΕΠΙΠΕΔΟ:
Επιστημονική τεκμηρίωση και ψηφιακό αποθετήριο. Το Πάρκο θα διαθέτει βιβλιοθήκη συμβατικών πολύγλωσσων εκδόσεων με θέμα την ιστορία της ιατρικής, την υγεία, την ιατρική, φαρμακολογία, κ.λπ., καθώς και ψηφιακές εφαρμογές ανατομίας, διατροφής, άθλησης και προληπτικής ιατρικής.
Ο προϋπολογισμός ανερχόταν σε 522.856,37 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014 – 2020» (Π.Α.Α. 2014-2020) και συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Ε.Γ.Τ.Α.Α. και από Εθνική Δαπάνη.
Τεχνική συνάντηση
Σημειώνεται ότι το έργο είναι διπλό. Αφορά και στη συντήρηση του κτηρίου και στον εξοπλισμό του. Το έργο για το κτήριο («Ψηφιακό – Διαδραστικό Ασκληπιείο Κόζιακα») υλοποιεί η κοινοπραξία «Παπαγεωργίου Χρ. – Αφοί Τέα& Σία ΕΕ», με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2024. Ετσι, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό όλων των πλευρών (Δήμος Τρικκαίων, e-trikala, ανάδοχες εταιρίες), πραγματοποιήθηκε συνάντηση, στην οποία συζητήθηκαν τεχνικές λεπτομέρειες. Στη συνάντηση συμμετείχαν, από την e-trikala ΑΕ ο δ/νων σύμβουλος κ. Οδ. Ράπτης και η κ. Πετσέτα, η επιβλέπουσα μηχανικός από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τρικκαίων κ. Αφρ. Κωτή, οι κ. Παπαγεωργίου και Τέας από την ανάδοχο εταιρεία για τα κτηριακά και οι κ. Μαν. Βουβάκης και Τάσος Μπέλλας από την ανάδοχο για τον εξοπλισμό.