Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

35.1 C
Athens
ΑρχικήΕπικράτειαΠεριφέρεια Δυτικής ΜακεδονίαςΊδρυση Σχολών Σχολή Πέτρας και Παραδοσιακών Μορφών Δόμησης σε Κοζάνη και Αρκαδία

Ίδρυση Σχολών Σχολή Πέτρας και Παραδοσιακών Μορφών Δόμησης σε Κοζάνη και Αρκαδία

Την ίδρυση επαγγελματικής σχολής μαθητείας στα Λαγκάδια Γορτυνίας, εξήγγειλε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Βρισκόμενη σε περιοχή της Κοζάνης, για την αντίστοιχη Σχολή Πέτρας και Παραδοσιακών Μορφών Δόμησης, η υπουργός, γνωστοποίησε την ίδρυση, όμοιας σχολής και στα Λαγκάδια του δήμου Γορτυνίας. Η σχολή θα ιδρυθεί, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας.Υπάρχει, ήδη, προγραμματική σύμβαση του υπουργείου και της περιφέρειας Πελοποννήσου. Στόχος είναι να συμβάλλει η σχολή, στη διατήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Συγχρόνως, με τη σχολή, θα καλυφθεί το μεγάλο έλλειμμα μαστόρων πάνω στην τέχνη της πέτρας.Επίσης, όπως είπε η υπουργός, με τη σχολή, διασφαλίζεται η προστασία και η συνέχεια της τέχνης της πέτρας, ενώ, προσφέρονται πιστοποιημένες σπουδές, αλλά και προοπτική εργασίας στους νέους, που επιθυμούν να παραμείνουν στον τόπο τους και να κρατήσουν ζωντανές τις παραδόσεις της περιοχής.

Στα Λαγκάδια, όλα αυτά τα χρόνια, το σωματεία «Άνθη της Πέτρας», έχει οργανώσει ουκ ολίγα εργαστήρια, εκδηλώσεις, σεμινάρια, παρουσιάσεις, δράσεις, πάνω στο θέμα της πέτρας και της τεχνικής της.

Πηγή:kede.gr

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ