Δευτέρα 21 Απριλίου 2025

22.9 C
Athens

Δευτέρα 21 Απριλίου 2025

ΑρχικήΠΡΟΣΩΠΑΣυνεντεύξειςΔήμαρχος Αγρινίου - Γιώργος Παπαναστασίου: Σχέδια για Ψηφιακό Μετασχηματισμό.

Δήμαρχος Αγρινίου – Γιώργος Παπαναστασίου: Σχέδια για Ψηφιακό Μετασχηματισμό.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γεώργιος Παπαναστασίου, μιλά για τις αναπτυξιακές προτεραιότητες, τα έργα υποδομής και την προώθηση του τουρισμού στην περιοχή, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου και βιώσιμου δήμου.

Έχοντας ήδη ανακοινώσει το επόμενο ΕΣΠΑ με πυλώνα την λίμνη Τριχωνίδα, την μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, και τον Αχελώο, το δεύτερο μεγαλύτερο και ίσως ομορφότερο ποταμό, η πόλη του Αγρινίου επενδύει στην ανάπτυξη των οικοσυστημάτων της περιοχή, χτίζοντας σταδιακά τον δρόμο για την μελλοντική της αναμόρφωση.
1.Ποιες είναι οι κύριες αναπτυξιακές προτεραιότητες για το δήμο τα επόμενα χρόνια; Ποιοι οι στρατηγικοί στόχοι του δήμου έως το 2028;

Εργαζόμαστε με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και τα μεγάλα έργα για μια σύγχρονη μητρόπολη. Σήμερα το Αγρίνιο σέβεται τους πολίτες και όσους χρειάζονται φροντίδα, αναγνωρίζει τις σύγχρονες ανάγκες και επενδύει στην επόμενη μέρα που ανήκει στην προστασία του περιβάλλοντος και την ισόρροπη ανάπτυξη. Κινούμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση με συγκεκριμένα βήματα. Εντελώς πρωτοποριακά συστήσαμε ενεργειακή κοινότητα αντιλαμβανόμενοι τις προκλήσεις στο ενεργειακό τοπίο πολύ πριν την ενεργειακή κρίση. Η υλοποίηση αυτού του σπουδαίου έργου θα συμβάλλει στη βιωσιμότητα του Δήμου, με την ενεργειακή αυτονόμησή του, θα καλύψει ανάγκες προσφέροντας στους δημότες τεράστιο όφελος. Ας σημειωθεί ότι μελλοντικά θα στηρίξει 2.500 ευάλωτα νοικοκυριά με δωρεάν παροχή ρεύματος.

Επίσης με όλα τα έργα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης αλλάξαμε την εικόνα του Αγρινίου και δώσαμε νέα ταυτότητα σε μεγάλες περιοχές. Επόμενος στόχος, όπως έχω ήδη ανακοινώσει, είναι το επόμενο ΕΣΠΑ με πυλώνα τη λίμνη Τριχωνίδα και τις Δημοτικές μας Ενότητες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες, εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία για να δώσουμε νέα ταυτότητα στις κοινότητες και τα χωριά μας. Στο Αγρίνιο πιστεύουμε ότι όλοι μαζί χτίζουμε ένα πιο βιώσιμο, κοινωνικά δίκαιο μέλλον για όλους.

2.Υπάρχουν σχέδια για την προώθηση του τουρισμού στην περιοχή σας και πώς σκοπεύετε να αναδείξετε τα πολιτιστικά και φυσικά πλεονεκτήματα του δήμου;

 Έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε ένα όμορφο τόπο με φιλόξενους ανθρώπους. Η περιοχή μας έχει μοναδική πολυμορφία με αξιόλογες προοπτικές. Με το κορυφαίο φυσικό μας στίγμα, τα οικοσυστήματα της περιοχής, την Τριχωνίδα, τη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας και αρκετές μικρότερες, φυσικές και τεχνητές. Τον Αχελώο, το δεύτερο μεγαλύτερο και ίσως ομορφότερο ποταμό, πλήθος μνημείων, αρχαιολογικών, θρησκευτικών, μοναστηριακών και ευρύτερα πολιτιστικών χώρων, ελαιώνες με εξαιρετικό ελαιόλαδο και ελιές, για να αναφερθώ σε κάποια παραδείγματα και μόνο. Χτίζουμε λοιπόν σταδιακά το δρόμο προς το Αγρίνιο με μια σειρά δράσεων. Τα τελευταία χρόνια συμβάλαμε στη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων τουριστικών καταλυμάτων αλλά και τη δημιουργία νέων. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους Δήμους Καρπενησίου, Αμφιλοχίας και Αγράφων, δημιουργήσαμε ένα δίκτυο υδάτινων περιηγητικών διαδρομών στη Λίμνη Κρεμαστών, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της περιοχής και την αύξηση της επισκεψιμότητας. Πρόσφατα εγκριθήκαν οι προτάσεις μας για τη σήμανση, διάνοιξη και συντήρηση ορειβατικών διαδρομών του όρους Αράκυνθου, της νότιας όχθης της λίμνης Τριχωνίδας και του Παναιτωλικού όρους. Παράλληλα, προχωρήσαμε στην έκδοση ενός «γευστικού» οδηγού που καταγράφει και αναδεικνύει όλους τους θησαυρούς της γης μας. Ο στόχος μας ήταν και παραμένει το σύνθημά μας. Ανακαλύψτε μας!

3.Ποιες υποδομές χρειάζονται άμεση αναβάθμιση στον δήμο σας;

Με περηφάνεια σας λέω ότι έχουμε εκσυγχρονίσει τις υποδομές στην πόλη και τις Δημοτικές Ενότητες. Με όλα τα έργα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης αλλάξαμε την εικόνα του Αγρινίου και υλοποιήσαμε ένα τεράστιο έργο ηλεκτροφωτισμού φωτίζοντας τις γειτονιές σε όλο τον δήμο. Αυτή την περίοδο εκτελούνται έργα για την ανάπλαση κεντρικών οδών και πεζοδρόμων της πόλης που αλλάζουν τη φυσιογνωμία και την αισθητική του Αγρινίου. Και βέβαια είναι σε εξέλιξη το εμβληματικό έργο της αντικατάστασης του κεντρικού αγωγού ύδρευσης του Αγρινίου. Με το συγκεκριμένο έργο δίνουμε οριστική λύση στην ύδρευση του Δήμου για τις επόμενες γενιές. Ο νέος αγωγός είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγωγούς που έχουν κατασκευαστεί στην χώρα μας ενώ η νέα μονάδα διύλισης είναι μία από τις πλέον σύγχρονες παγκοσμίως. Θα πρέπει ακόμη να τονιστεί ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο που προβλέπεται στο έργο είναι ισχύος 1MWΣημαντικό είναι το έργο του αποχετευτικού στις παραλίμνιες περιοχές Τριχωνίδας και το έργο επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού Αγρινίου. Όπως αντιλαμβάνεστε έχουμε κάνει σημαντική δουλειά στις υποδομές μας.

4.Ποια θεωρείτε τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος σας, αυτή τη στιγμή; Έχετε προγραμματίσει κάποιες πρωτοβουλίες/δράσεις για την επίλυση τους; Έχετε τη στήριξη της Περιφέρειας σε αυτές τις δράσεις σας;

Μετά από έντεκα χρόνια θητείας μπορώ να πω ότι βάλαμε ψηλά τον πήχη για το Αγρίνιο. Εστιάσαμε, από την πρώτη στιγμή, στα ζητήματα των υποδομών. Και τα καταφέραμε. Σήμερα το Αγρίνιο είναι διαφορετικό, καλύτερο, πιο λειτουργικό απ’ ό,τι πριν.

Συνεργαζόμαστε αγαστά με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας αλλά και τα υπουργεία για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις. Ωστόσο, σε έναν μεγάλο δήμο, δεν μπορεί παρά να υπάρχουν καθημερινά ζητήματα που χρίζουν αντιμετώπισης. Όσο φιλότιμοι και εάν είναι οι υπάλληλοι δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Η υποστελέχωση κομβικών υπηρεσιών είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και ο Δήμος Αγρινίου. Το θέμα του προσωπικού είναι μεγάλο και δυσκολεύει τη λειτουργία των Δήμων. Είναι από τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα.

5.Ποια είναι τα κύρια έργα ψηφιακού μετασχηματισμού που προωθείτε στον Δήμο;

Στο Αγρίνιο τα τελευταία χρόνια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για το μετασχηματισμό του Δήμου μας σε μία σύγχρονη, βιώσιμη και έξυπνη πόλη. Στο πλαίσιο αυτού του οράματος ο Δήμος Αγρινίου έχει συντάξει την ψηφιακή στρατηγική του, σχεδιάζει και υλοποιεί έργα που έχουν άμεση ή έμμεση επίδραση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της πόλης και βελτιώνουν συνεχώς την καθημερινότητα των δημοτών του. Άμεση λοιπόν επίδραση στην προστασία του περιβάλλοντος έχουμε για παράδειγμα από τα έργα των έξυπνων κάδων, της εξοικονόμησης ενέργειας με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών και έμμεση από έργα όπως η εφαρμογή του συστήματος εξυπηρέτησης των πολιτών από απόσταση, το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης με το οποίο μειώνονται οι μετακινήσεις των πολιτών. Ενδεικτικά αναφέρω το εκτεταμένο δίκτυο ελεύθερης πρόσβασης στο Internet σε όλο τον Δήμο, την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων, διαδικτυακές εφαρμογές και υποδομή (G-cloud), έξυπνη ενημέρωση των πολιτών με ηλεκτρονικούς πίνακες και οθόνες αφής, ηλιακά παγκάκια και ηλιακό δένδρο. Σημαντικό είναι το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο που περιλαμβάνει συστήματα Παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ποιότητας των Υδάτων, του περιβάλλοντος με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων σχεδόν πραγματικού χρόνου και αξιολόγηση της απόδοσης με τη χρήση ποσοτικών δεικτών. Και βέβαια το Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών – G.I.S. του Δήμου Αγρινίου.