Σάββατο 15 Μαρτίου 2025

18.8 C
Athens

Σάββατο 15 Μαρτίου 2025

ΑρχικήΑφιερώματαΣυνέντευξη Δημάρχου Ερυμάνθου: Σχέδια για Βιώσιμη Ανάπτυξη και Στήριξη του Πρωτογενούς Τομέα

Συνέντευξη Δημάρχου Ερυμάνθου: Σχέδια για Βιώσιμη Ανάπτυξη και Στήριξη του Πρωτογενούς Τομέα

Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, κ. Μπαρής, αναλύει τα σχέδια του Δήμου για βιώσιμη ανάπτυξη, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και τις πρωτοβουλίες που θα στηρίξουν τους παραγωγούς και την τοπική οικονομία.

1.Ποιες είναι οι κύριες αναπτυξιακές προτεραιότητες για το δήμο τα επόμενα χρόνια;/ Ποιοι είναι οι στρατηγικοί στόχοι του δήμου έως το 2028;

O Δήμος Ερυμάνθου είναι ο μικρότερος Δήμος της Αχαΐας με αρκετές ιδιαιτερότητες, κυρίως, λόγω των γεωγραφικών του χαρακτηριστικών, αλλά και της μεγάλης έκτασης που καλύπτει. Διαθέτει έναν πλούσιο ορεινό όγκο και καλλιεργήσιμες πεδιάδες, ενώ στον Δήμο μας υπάρχει και το Φράγμα Πείρου- Παράπειρου, όπως επίσης και μία μεγάλη έκταση που είχε «δεσμευτεί» για την κατασκευή του Αυτοκινητοδρομίου. Οι αναπτυξιακές δυνατότητες μέσω της αξιοποίησης του φυσικού, αρχαιολογικού, θρησκευτικού πλούτου, αλλά και της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας είναι πολλές και σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε εστιάσει τις προσπάθειές μας. Με δεδομένο ότι η τρέχουσα περίοδος είναι καταλυτική για την ανάπτυξη της περιοχής μας, έχουμε συγκροτήσει ένα οραματικό, στρατηγικό σχέδιο που εμπλέκει τον Δήμο, τους δημότες, τις επιχειρήσεις και τους κοινωνικούς φορείς.

Συγκεκριμένα, στοχευμένα εστιάζουμε τις δράσεις μας στα μεγάλα έργα άρδευσης, στην αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου, στην αξιοποίηση των Νέων και Έξυπνων (Smart) Τεχνολογιών, στην αξιοποίηση των φυσικών, θρησκευτικών, αρχαιολογικών χώρων που θα εστιάζει σε θεματικές μορφές τουρισμού, στις εναλλακτικές μορφές αθλητισμού που αφορούν μη διαδεδομένα αθλήματα, στην αξιοποίηση της έκτασης του αυτοκινητοδρομίου στη Χαλανδρίτσα, αλλά και σε σημαντικά έργα υποδομών, αρκετά από τα οποία έχουν τεθεί σε τροχιά υλοποίησης. Με σεβασμό στην ιστορία και βλέμμα στο μέλλον, επιδίωξή μας είναι ένας «έξυπνος» Δήμος που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των δημοτών μας και θα έχει σαφή προσανατολισμό στη βιώσιμη ανάπτυξη, στο δημόσιο χώρο, στην παιδεία, στον πολιτισμό και την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών.

2.Πώς σκοπεύετε να ενισχύσετε την τοπική οικονομία και να δημιουργήσετε νέες θέσεις εργασίας;/ Ποια είναι η στρατηγική σας για την ενίσχυση των εσόδων του Δήμου;

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί το πιο δυνατό «χαρτί» για τον Δήμο Ερυμάνθου, καθώς πιστεύουμε πως οι δρόμοι ανάκαμψης της τοπικής μας οικονομίας περνούν μέσα από τα χωράφια και την αγροτική καινοτομία.

Κι επειδή το μέλλον του αγροτικού μας τομέα, εξαρτάται, στον μεγαλύτερο βαθμό, από εμάς τους ίδιους, σχεδιάζουμε έργα και δράσεις, σε απόλυτη εναρμόνιση και συνεργασία με τους αγρότες, κτηνοτρόφους και παραγωγούς της περιοχής μας.

Στόχος μας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, η ποιοτική – βιολογική γεωργία και η προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών μας πόρων, η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο, η εκπαίδευση των αγροτών, η σύνδεση αγροτικής παραγωγής και τουρισμού, η προβολή και προώθηση των αγροτικών μας ποιοτικών προϊόντων και της αγροτοδιατροφής. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να κρατήσουμε τους νέους στον τόπο μας, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να μείνει «ζωντανή» η ύπαιθρος.

Όσον αφορά στα έσοδα του Δήμου μας είναι δυστυχώς, άκρως περιορισμένα. Η ανεπαρκής χρηματοδότηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, η αντικειμενική δυσκολία είσπραξης των τελών και η παραχώρηση στους ΟΤΑ νέων αρμοδιοτήτων χωρίς τις απαιτούμενες πιστώσεις έχουν δημιουργήσει ένα δυσμενές λειτουργικό περιβάλλον. Η απάντηση στο πρόβλημα είναι μία και απλή: οφείλει επιτέλους η Πολιτεία να εμπιστευτεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να της παρέχει τα οικονομικά εργαλεία και να την διευκολύνει στο έργο της με πόρους και μέσα. Μόνο έτσι οι ΟΤΑ θα ανακτήσουν αυτοδυναμία, θα γίνουν πιο ευέλικτοι με ισχυρά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, ώστε να συμβάλλουν θετικά στην τοπική ανάπτυξη, απασχόληση και την άμβλυνση των τοπικών και περιφερειακών ανισοτήτων. Απαιτείται η δημιουργία ενός ισχυρού υποστηρικτικού μηχανισμού, που δεν θα έχει μόνο χαρακτήρα τεχνικής υποστήριξης, αλλά και οικονομικής- νομικής- διαχειριστικής, ώστε να συγκροτεί ένα ολοκληρωμένο υποστηρικτικό σύστημα, ιδιαίτερα για τους μικρούς δήμους.

3.Υπάρχουν σχέδια για την προώθηση του τουρισμού στην περιοχή σας και πώς σκοπεύετε να αναδείξετε τα πολιτιστικά και φυσικά πλεονεκτήματα του δήμου;

Η περιοχή μας διαθέτει εξαιρετικά χαρακτηριστικά, φυσικό, αρχαιολογικό και ιστορικό πλούτο, τα οποία μπορούν να την καταστήσουν πόλο έλξης. Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο ήδη υλοποιείται, με σημαντικά έργα δασικής αναψυχής και δημιουργίας περιπατητικών μονοπατιών, ανάδειξης των ιστορικών Μονών και βελτίωσης της πρόσβασης, τo master plan για την αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής του Φράγματος, την ανάδειξης της παραδοσιακής, αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας των χωριών μας. Και φυσικά της περαιτέρω διεύρυνσης του χαρακτήρα της Αγροτικής Έκθεσης Χαλανδρίτσας- ΑgreXa, η οποία αποτελεί αδιαμφισβήτητα στυλοβάτη της τοπικής μας αγροτικής οικονομίας. Ο τουρισμός, κυρίως, οι θεματικές του μορφές, όπως ο αγροτουρισμός συνδυαστικά με τον πρωτογενή μας τομέα μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στην απασχόληση των νέων μας και στην παραμονή τους στον τόπο μας. Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική είναι η αξιοποίηση των ιστορικών Μονών του Δήμου μας, όπως, των Νοτενών, της Χρυσοποδαρίτισσας και των Αγίων Πάντων μετά και τη βελτίωση της οδικής πρόσβασης αλλά και το “Πάτημα” του Αγίου Ανδρέα στο Λεόντιο, καθώς και της προσέλκυσης επενδύσεων, όπως για παράδειγμα το ξενοδοχείο «Ξενία» στο Καλέντζι, όπου πρόσφατα άνοιξε τις πύλες του και το μουσείο Γεωργίου Παπανδρέου.

4.Υπάρχουν σχέδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης στην περιοχή σας;

Ο Δήμος Ερυμάνθου έχοντας διασφαλίσει αυτοδιοικητικές συνεργασίες είναι μέλος του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Αχαΐας και σύντομα θα εξυπηρετείται από τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Φλόκα, η οποία δημοπρατήθηκε σύντομα. Στη διάρκεια της θητείας μας έχουμε προχωρήσει στην προμήθεια νέων κάδων απορριμμάτων, αντικαθιστώντας στη συντριπτική τους πλειοψηφία τους παλιούς, έχουμε αποκτήσει καινούργιο εξοπλισμό και οχήματα και έχουμε κάνει ριζικές τομές στο πρόγραμμα της αποκομιδής καλύπτοντας τις ανάγκες των δημοτών μας σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες. Επίσης, πριν από λίγους μήνες θέσαμε σε εφαρμογή και πρόγραμμα ανακύκλωσης παλαιών ρούχων, υφασμάτων και παπουτσιών τοποθετώντας στον Δήμο μας «μωβ κάδους». Αντίστοιχα, σκοπός μας είναι να προωθήσουμε την ανακύκλωση.

5.Ποιες υποδομές (π.χ. οδικό δίκτυο, συγκοινωνίες, ηλεκτροφωτισμός) χρειάζονται άμεση αναβάθμιση στον δήμο σας;

Η «μάχη» με τον χρόνο εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση. Κι αυτό, γιατί ο Δήμος μας έχει τεράστιες ανάγκες, αλλά μικρές δυνάμεις. Παρ’ όλα αυτά έχουμε θέσει σε προτεραιότητα την υλοποίηση, διαχείριση και συντήρηση, του δικτύου αγροτικής οδοποιίας, σημαντικών έργων ύδρευσης και άρδευσης, δημοτικής οδοποιίας, αγροτικού εξηλεκτρισμού, έργα αποχέτευσης, κ.ά. Παράλληλα, διεκδικούμε τη δημιουργία νέων λιμνοδεξαμενών και κλειστών δικτύων, την κατασκευή της παράκαμψης του Φράγματος, την αποκατάσταση της κατολίσθησης στην Καλλιθέα, την κατασκευή του κόμβου Κ7 (σύνδεση 111 με την περιμετρική Πάτρας), τη βελτίωση της «111» και της Πατρών-Καλαβρύτων καθώς και την περαιτέρω αναβάθμιση του δημοτικού οδικού δικτύου. Οι υποδομές είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας, καθώς δεν αποτελούν μόνο προϋπόθεση για την ανάπτυξή της, αλλά επιτρέπουν στην κοινωνία μας να λειτουργεί και στην οικονομία μας να ευδοκιμεί. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε σημαντικά έργα που θα δώσουν ώθηση και στις τρεις διαστάσεις της αειφόρου ανάπτυξης: την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία.

6.Υπάρχουν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία περισσότερων χώρων πολιτισμού και αθλητισμού για τους νέους;

Στον Δήμο μας υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται αρκετά έργα αθλητικών υποδομών προκειμένου η νέα γενιά να έχει τον δικό της χώρο και τόπο, αλλά και οι ερασιτεχνικές ομάδες και οι αθλητικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, να λειτουργούν απρόσκοπτα. Μεταξύ άλλων, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του γηπέδου στο Ίσωμα, προχωρά το έργο συντήρησης και βελτίωσης του γηπέδου της Χαλανδρίτσας και το έργο κατασκευής γηπέδου 5χ5 στην τοπική κοινότητα Μανεσίου, νομιμοποιήθηκε το γήπεδο Σταυροδρομίου, δημιουργήσαμε στο γήπεδο Φαρρών σκοπευτήριο, συνεργαζόμαστε με αθλητικούς συλλόγους και φορείς, ενισχύουμε οικονομικά κάθε χρόνο τα αθλητικά σωματεία του δήμου μας, προωθούμε την αξιοποίηση του ανεμοπτερισμού στο Σκιαδοβούνι, έχουμε υποβάλει πρόταση για «Ανάδειξη και προβολή του φυσικού και Ιστορικού – Πολιτιστικού Περιβάλλοντος υφισταμένων διαδρομών του Δήμου Ερυμάνθου» στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), ετοιμάζουμε μια σπουδαία και μακρόπνοη πρόταση στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Αιγιαλείας – Καλαβρύτων και Ερυμάνθου με τίτλο “Λάδι – Φέτα – Κρασί, μια Διαδρομή του Τώρα στη Φύση, σε Μύθους, στην Ιστορία”, μια ολοκληρωμένη διαδρομή πεζοπορίας, η οποία θα συνδέει το σήμερα με κατορθώματα μυθικά, ιστορικές διαδρομές και γεγονότα, θα συνδυάζει και συμφιλιώνει την παράδοση και τη θρησκευτικότητα με την τεχνολογία και την επιστήμη, θα συμπληρώνει και εμπλουτίζει τον κλασικό τουρισμό με εναλλακτικές μορφές αθλητισμού, την επαφή με τη φύση και την παραγωγή. Πρόκειται για ένα μονοπάτι μυθιστορικό, από τον Ερύμανθο στα Καλάβρυτα και τον Χελμό και ως τις παραλίες της Αιγιάλειας!

Ξέρουμε πως χρειάζονται ακόμη περισσότερα, γι’ αυτό και διεκδικούμε την περαιτέρω ενίσχυση των αθλητικών υποδομών, όπως και την κατασκευή ενός κλειστού γυμναστηρίου.

Επίσης, όσον αφορά στον πολιτισμό, εστιάζουμε στην αναβάθμιση των πολιτιστικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου μας, υποστηρίζουμε δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό και αναδεικνύουν την παράδοση του τόπου μας.

7.Πώς διασφαλίζετε τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση των αποφάσεων του δήμου;/ Ποια είναι η στρατηγική του Δήμου για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων σε εθελοντικές δραστηριότητες και προγράμματα;

Βασική αρχή για την διαμόρφωση του πλαισίου στόχων και επιδιώξεων του Δήμου μας είναι μια ανοικτή, διαφανής και αποτελεσματική διακυβέρνηση που να καθιστά ελκυστική την ενασχόληση νέων ανθρώπων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως επίσης και η συμμετοχή των δημοτών και η ενεργοποίησή τους για τα τοπικά ζητήματα, τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη. Ο Δήμος μας δεν είναι απρόσωπος, είναι οι άνθρωποί του, γι’ αυτό και προωθούμε δράσεις μέσω των οποίων:

  • Αναπτύσσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ενεργούς πολίτες, τις ομάδες και τις οργανώσεις
  • Διευκολύνουμε και προωθούμε την εθελοντική προσφορά των δημοτών
  • Υποστηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που καλυτερεύει τη ζωή
  • Αξιοποιούμε και υιοθετούμε την εμπειρία παλαιών και νέων συλλόγων στο πεδίο δράσης τους
  • Συμβάλλουμε στην κινητοποίηση και την ενεργή συμμετοχή περισσοτέρων δημοτών.

Ξεκινώντας από το χώρο της εκπαίδευσης και των σχολείων μας, ενεργοποιούμε προγράμματα εθελοντισμού, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, την εθελοντική αιμοδοσία, τη φιλοζωία, την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία των θησαυρών μας που οφείλουμε να διατηρήσουμε, να προστατεύσουμε αλλά και να εμπλουτίσουμε  για τις μελλοντικές γενιές.

8.Ποια θεωρείτε τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος σας, αυτή τη στιγμή; Έχετε προγραμματίσει κάποιες πρωτοβουλίες/δράσεις για την επίλυση τους; Έχετε τη στήριξη της Περιφέρειας σε αυτές τις δράσεις σας;

Στο επίκεντρο της πολιτικής μας είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων. Διεκδικήσαμε και καταφέραμε να αντλήσουμε κάθε διαθέσιμο πόρο υλοποιώντας και σχεδιάζοντας έργα που βελτιώνουν τις συνθήκες της καθημερινότητας, που στηρίζουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους μας, που κρατούν τους νέους στον τόπο μας, που στηρίζουν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τους ηλικιωμένους και που ανοίγουν νέους δρόμους ανάπτυξης και ευημερίας. Ωστόσο, τα οικονομικά αποτελούν «τροχοπέδη» σε κάθε μας επιδίωξη και στόχευση. Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη σχεδιασμού ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου για τους ΟΤΑ αποκλειστικά για τη συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών τους και κυρίως, της δημοτικής οδοποιίας, όπως επίσης και η δημιουργία και υλοποίηση ειδικού προγράμματος για τους ορεινούς Δήμους με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν λόγω του ιδιαίτερου γεωγραφικού τους ανάγλυφου και την άρση αποκλεισμού και ανισοτήτων, η πάταξη των γραφειοκρατικών διαδικασιών, κ.α. Όπως αντιλαμβάνεστε έχουμε και τις δυνατότητες, και τον σχεδιασμό και τις ικανότητες για να πάμε πολλά βήματα μπροστά, αυτό που μας λείπει όμως, είναι η υποστήριξη σε οικονομικό και υλικοτεχνικό επίπεδο. Παρ΄όλα αυτά σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον οι συνεργασίες είναι μονόδρομος για την βιώσιμη ανάπτυξη και οριοθετούν το μέλλον των τοπικών μας κοινωνιών. Γι’ αυτό και επιδιώκουμε τη συνεργασία τόσο με την Περιφέρεια, όσο και με την κυβέρνηση, διεκδικώντας την ενίσχυση των θεσμών και την κατανομή των πόρων όχι με πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά με βάσει τις πραγματικές ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

9.Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων στο Δήμο;

Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων ήταν μία από τις πολλές αρμοδιότητες που ανατέθηκαν στους Δήμους, χωρίς όμως, και την ανάλογη διάθεση πόρων. Δυστυχώς στην περιοχή μας, εγκαταλείπονται κάθε χρόνο εκατοντάδες ζώα, είτε από διερχόμενους, είτε από κυνηγούς. Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, συνεχίζουμε το πρόγραμμα των στειρώσεων, της υποστήριξης εθελοντών και της παροχής τροφής, όμως δεν διαθέτουμε δημοτικό καταφύγιο, με αποτέλεσμα τα αδέσποτα μετά τη φροντίδα που τους παρέχουμε και τη στείρωση να επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Όραμά μας είναι αφενός η βελτίωση της συμπεριφοράς των πολιτών απέναντι στα ζώα συντροφιάς κι αφετέρου η συνέπεια στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων του, που απορρέουν από την νομοθεσία, για την αντιμετώπιση των αναγκών των αδέσποτων ζώων. Η εδραίωση της αλλαγής νοοτροπίας μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την συνεχώς εντεινόμενη ενημερωτική καμπάνια των πολιτών κάνοντας χρήση του έντυπου και ηλεκτρονικού τοπικού τύπου, τα social media και την ιστοσελίδα του Δήμου, ώστε να λειτουργεί το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας για τα ζώα συντροφιάς. Αν δεν αλλάξει πρωτίστως η νοοτροπία των πολιτών, δεν θα σταματήσουν οι εγκαταλείψεις και οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις των δεσποζόμενων ζώων.

10.Ποια είναι τα κύρια έργα ψηφιακού μετασχηματισμού που προωθείτε στον Δήμο;

Η τεχνολογία εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς προσφέροντας εργαλεία τα οποία μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά, ώστε οι Δήμοι μας να γίνουν πιο φιλικοί, πιο προσβάσιμοι, πιο ανθρώπινοι και πιο βιώσιμοι. Στόχος μας εξαρχής ήταν η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους δημότες μας, όπως η εξ αποστάσεως εξυπηρέτησής τους, την οποία έχουμε πετύχει σε μεγάλο βαθμό. Μέσω της ψηφιακής, ενημερωτικής πύλης του Δήμου μας, οι συνδημότες μας έχουν πρόσβαση σε σημαντικά έγγραφα και πιστοποιητικά από το Δημοτολόγιο, το Ληξιαρχείο και την Οικονομική Υπηρεσία, ενώ έχουν τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ηλεκτρονικά. Αντίστοιχα, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τη μηχανογράφηση των υπηρεσιών μας, έχοντας πρόσβαση σε παλαιότερα αρχεία και μειώνοντας αισθητά τον χρόνο εξυπηρέτησης των δημοτών. Παράλληλα, μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και του έργου «Σύστημα Τηλεμετρίας Αυτοματισμού, Εξοικονόμησης Ενέργειας και Ελέγχου Διαρροών Δικτύου Ύδρευσης Δήμου Ερυμάνθου» θα έχουμε τη δυνατότητα ελέγχου των δεξαμενών και γενικότερα της διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης, εντοπίζοντας εγκαίρως και σε πραγματικό χρόνο διαρροές και βλάβες στο δίκτυο, στις οποίες θα μπορούμε να επεμβαίνουμε άμεσα  και αποτελεσματικά για την αποκατάστασή τους, βελτιώνοντας  έτσι τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες.