Σάββατο 15 Μαρτίου 2025

18.8 C
Athens

Σάββατο 15 Μαρτίου 2025

ΑρχικήΑφιερώματαΣυνέντευξη Δημάρχου Πύργου: Αναπτυξιακά Σχέδια και Πρωτοβουλίες για το Μέλλον του Δήμου

Συνέντευξη Δημάρχου Πύργου: Αναπτυξιακά Σχέδια και Πρωτοβουλίες για το Μέλλον του Δήμου

Ο Δήμαρχος Πύργου, κύριος Καννής, αναλύει τις στρατηγικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και τους στόχους του Δήμου για τα επόμενα χρόνια, επικεντρωμένος σε θέματα τουρισμού, βιώσιμης ανάπτυξης και ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας.

1.Ποιες είναι οι κύριες αναπτυξιακές προτεραιότητες για το Δήμο τα επόμενα χρόνια; Ποιοι είναι οι στρατηγικοί στόχοι του Δήμου έως το 2028;

Οι αναπτυξιακές προτεραιότητες για τον Δήμο Πύργου περιλαμβάνονται στο στρατηγικό σχέδιο που έχει εγκριθεί στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΟΧΕ/ΒΑΑ). Ένα σχέδιο που έχει δύο φάσεις και στο οποίο μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται τα έργα που αφορούν στον πολιτιστικό και ιστορικό περίπατο της πόλης του Πύργου (Αστικό Τρίγωνο Πολιτισμού και Ιστορίας), δηλαδή τη σύνδεση τριών ιστορικών τοπόσημων της πόλης του Πύργου (Μανωλοπούλειο, Θεματικό Πάρκο Ξυστρή, υπνωτήρια του ΟΣΕ και η σύνδεση όλων των παραπάνω μέσω της ανάπλασης των οδών ΣΠΚ και Τάκη Πετροπούλου και της μετατροπής τους σε «πράσινη διαδρομή»).

Επίσης στα έργα της ΟΧΕ/ΒΑΑ περιλαμβάνονται η αστική ανάπλαση του ιστορικού κέντρου Πύργου, η Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοσίων Κτηρίων και Υποδομών (Συγκρότημα Αθλητικού Σταδίου στη Συντριάδα, Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο και Πολύκεντρο), η Ανάπλαση της οδού Καταραχίου, η δημιουργία Πράσινου Δικτύου μέσω δημιουργίας γωνιών ανακύκλωσης, κινητού πράσινου σημείου (Κ.Π.Σ.) και προμήθειας Κινητού Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων στον Δήμο Πύργου καθώς και άλλα που θα δώσουν μία διαφορετική μορφή στην περιοχή. Και όλα αυτά με ισχυρές παρεμβάσεις στις Δημοτικές Ενότητες που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της φυσιογνωμίας του Δήμου.

2.Πως σκοπεύετε να ενισχύσετε την τοπική οικονομία για να δημιουργήσετε θέσεις εργασίας; Ποια είναι η στρατηγική σας για την ενίσχυση των εσόδων του Δήμου;

Είναι γνωστό πως ένα πολύ μεγάλο μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή μας έχει να κάνει με τον τουρισμό, τη κρουαζιέρα και την αγροτική παραγωγή. Από την πλευρά μας έχουμε ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου η τουριστική ροή να αυξηθεί, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Επίσης όσον αφορά στον πρωτογενή τομέα ο σχεδιασμός μας προβλέπει δράσεις εξωστρέφειας έτσι ώστε τα προϊόντα του Δήμου να μπορέσουν να κατακτήσουν και νέες αγορές.

3.Υπάρχουν σχέδια για την προώθηση του τουρισμού στην περιοχή σας και πως σκοπεύετε να αναδείξετε τα πολιτιστικά και φυσικά πλεονεκτήματα του Δήμου;

Η κρουαζιέρα αποτελεί τον βασικό πυλώνα της τουριστικής κίνησης στον Δήμο Πύργου αφού παρουσιάζει αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι το 2024 είχαμε στο Κατάκολο 217 αφίξεις, το 2025 θα ξεπεράσουν τις 270 και το 2026 τις 300 με βάση τα στοιχεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και των ναυτιλιακών πρακτόρων. Εμείς ως Δημοτική Αρχή έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν συμβάλλει στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα κρουαζιερόπλοια και βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις εταιρείες προκειμένου το τουριστικό προϊόν που προσφέρουμε να γίνεται συνεχώς όλο και πιο ελκυστικό.

Παράλληλα προωθούμε δράσεις ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού που βασίζονται στη ξεχωριστή μορφολογία της περιοχής, την πολιτιστική κληρονομιά και την αγροτική παραγωγή. Καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η αξιοποίηση του φυσικού κάλλους της περιοχής και οι υποδομές που πρέπει να αναπτυχθούν προκειμένου το οικονομικό αποτύπωμα για την τοπική κοινωνία να είναι ιδιαίτερα αποδοτικό.

4.Υπάρχουν σχέδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης στην περιοχή σας;

Η προώθηση της ανακύκλωσης αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή καθώς συνεισφέρει τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος, όσο και στην εξοικονόμηση πόρων.

Εμείς λοιπόν από την ανάληψη των καθηκόντων μας, άμεσα δηλαδή, μπορέσαμε να ξεκινήσουμε δρομολόγια ανακυκλώσιμων υλικών προς το ΚΔΑΥ Πατρών που είναι το Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών.

Επίσης έχουμε προχωρήσει στη συνεργασία και στην εφαρμογή άλλων τοπικών προγραμμάτων ανακύκλωσης, όπως είναι η εφαρμογή του μωβ κάδου που αφορά την ανακύκλωση ρούχων, υποδημάτων και αξεσουάρ. Έχουμε τοποθετήσει για την ανακύκλωση των μαγειρικών ελαίων κάδους ενώ έχουμε συνάψει συνεργασία με τη φωτοκύκλωση, η οποία αφορά την ανακύκλωση λαμπτήρων, φωτιστικών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Παράλληλα έχει ξεκινήσει ήδη καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των δημοτών πάνω σε θέματα ανακύκλωσης σε συνεργασία με τα σχολεία. Στο πλαίσιο αυτό, θα λειτουργήσει ένα περίπτερο το οποίο θα μεταφέρεται σε διάφορα σημεία της πόλης αλλά και σε κοινότητες με ενημερωτικό υλικό για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Το έτος που πέρασε σε συνεργασία με τα σχολεία, φέραμε το Λούνα Παρκ ανακύκλωσης, όπου μέσα από βιωματικές δραστηριότητες τα παιδιά ενημερώθηκαν για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον διαχωρισμό των υλικών αυτών. Έχουμε συμφωνήσει με την Ε.Α. για την εγκατάσταση της συστοιχίας κάδων που περιλαμβάνει τον κίτρινο, τον πορτοκαλί και τον κόκκινο.

Επιπλέον κάνουμε μια προσπάθεια να αναβαθμίσουμε τα υφιστάμενα πράσινα σημεία, τα οποία είναι δύο και υπάρχουν εδώ και μία δεκαετία, ενώ θα προχωρήσουμε στη δημιουργία νέων στην πόλη καθώς και από ένα σε κάθε κοινότητα, ώστε να μπορέσουμε σταδιακά να επεκτείνουμε την ανακύκλωση και στις κοινότητές μας

Ο σχεδιασμός μας προβλέπει την υλοποίηση έργου που περιλαμβάνει ένα «Πράσινο Δίκτυο» μέσω της δημιουργίας γωνιών ανακύκλωσης, κινητού πράσινου σημείου και προμήθειας κινητού σταθμού μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων.

Κύριος στόχος είναι να συμβάλλουν στην αύξηση της ανακύκλωσης συγκεκριμένων κατηγοριών αποβλήτων, όπως πλαστικά, μέταλλα, χαρτί/χαρτόνι, γυαλί και άρα στην αύξηση της εκτροπής τους από χώρους τελικής διάθεσης, να εξυπηρετήσουν τους δημότες στην χωριστή απόθεση ανακυκλώσιμων υλικών και να ενισχύσουν την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην ανακύκλωση.

5.Ποιες υποδομές (π.χ. οδικό δίκτυο, συγκοινωνίες, ηλεκτροφωτισμός) χρειάζονται άμεση αναβάθμιση στον Δήμο σας;

Είναι γεγονός πως το οδικό δίκτυο του Δήμου δεν βρίσκεται και στην καλύτερη κατάστασή του κυρίως στις Δημοτικές Κοινότητες λόγω της ελλιπούς φροντίδας που είχαν τα προηγούμενα χρόνια. Το γεγονός αυτός επηρεάζει και την ποιότητα της σύνδεσης της πρωτεύουσας του Νομού με τις Κοινότητες. Για αυτό και η αναβάθμισή του είναι επιτακτική ανάγκη.

Επίσης σοβαρά ζητήματα έχουν προκύψει και με τον ηλεκτροφωτισμό αφού οι ανάγκες είναι παρά πολλές, και οι πόροι που ο Δήμος μπορεί να διαθέσει δεν είναι αρκετοί. Σε συνδυασμό με την υποστελέχωση της αρμόδιας υπηρεσίας, όπως γίνεται αντιληπτό, ο Δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο 100% των σημερινών απαιτήσεων. Έχει όμως αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου σε βάθος χρόνου να εξομαλυνθεί η κατάσταση και απαιτείται για το σκοπό αυτό η συνδρομή της πολιτείας.

6.Υπάρχουν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία περισσότερων χώρων πολιτισμού και αθλητισμού για τους νέους;

Για εμάς η νεολαία και οι ανάγκες της αποτελούν προτεραιότητα. Πρόσφατα παραδώσαμε για την άθληση των νέων παιδιών το Αθλητικό Κέντρο της Αγίας Βαρβάρας με γήπεδα μπάσκετ και τένις. Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μία πρωτοβουλία για την χρηματοδότηση της επαναλειτουργίας του Γυμναστηρίου στον Κούβελο όπου εδώ και πολλά χρόνια παραμένει κλειστό.

O Δήμος Πύργου στο πλαίσιο σχεδιασμού νέων δημιουργικών δομών απαραίτητων για την πνευματική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, προτίθεται να δημιουργήσει «ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ», στο οποίο θα λειτουργούν εργαστήρια ζωγραφικής, γραμμικού σχεδίου, γλυπτικής, ψηφιδωτού, χειροτεχνίας κλπ, ενώ θα υλοποιούνται και εκπαιδευτικά προγράμματα εκδηλώσεων, σεμιναρίων καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος (φωτογραφίας, Animation, ιστορία της τέχνης κλπ).

7.Πως διασφαλίζεται τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση των αποφάσεων του Δήμου; Ποια είναι η στρατηγική του δήμου για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων σε εθελοντικές δραστηριότητες και προγράμματα;

Εμείς ως Δημοτική Αρχή έχουμε ανοίξει ένα ειλικρινή δίαυλο επικοινωνίας με τους δημότες. Οι πόρτες του Δημαρχείου είναι ανοιχτές για όλους και έρχονται τακτικά να εκφράσουν την άποψή τους για τα θέματα που τους απασχολούν. Τακτικά εγώ και οι συνεργάτες μου επισκεπτόμαστε και τα Δημοτικά Διαμερίσματα με αποτέλεσμα να γινόμαστε κοινωνοί των αγωνιών τους και να συνδιαμορφώνουμε την πολιτική που αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Έχουμε την τύχη αρκετοί να είναι οι νέοι που έχουν την διάθεση να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στους συνανθρώπους τους, στο κοινωνικό σύνολο. Στο Δήμο λειτουργεί ένα γραφείο εθελοντισμού με επικεφαλής εντεταλμένο σύμβουλο που συντονίζει τις δράσεις τους. Μάλιστα μία από τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει είναι η επίσκεψη στελεχών του γραφείου αυτού στα σχολεία όπου μιλούν για το εθελοντικό κίνημα και παροτρύνουν τους νέους να συμμετάσχουν. Σύμμαχοί μας σε αυτή την προσπάθεια είναι οι εκπαιδευτικοί καθώς και οι σύλλογοι που δρουν στη περιοχή μας.

8.Ποια θεωρείτε τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος σας αυτή τη στιγμή; Έχετε προγραμματίσει κάποιες πρωτοβουλίες/δράσεις για την επίλυση τους; Έχετε τη στήριξη της Περιφέρειας σε αυτές τις δράσεις σας;

Η δεκαετής και πλέον οικονομική κρίση έχει πλήξει καίρια την περιοχή μας με αποτέλεσμα η οικονομική δραστηριότητα να έχει περιοριστεί κατά πολύ και η ανεργία μαστίζει στην κυριολεξία τον Δήμο μας. Το γεγονός αυτός έχει ως αποτέλεσμα και την διαρροή πληθυσμού προς τα μεγάλα αστικά κέντρα. Θεωρούμε πως τα μεγάλα έργα, όπου έχουμε επικεντρώσει το ενδιαφέρον μας, θα δώσουν αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή. Δεν λέμε ότι μέσα στην πενταετία θα έχουν ολοκληρωθεί αλλά θα έχουν τεθεί επιτέλους οι βάσεις για έναν Δήμο πιο ελκυστικό, με ισχυρή ταυτότητα. Είμαστε σίγουροι ότι η Περιφέρεια είναι δίπλα μας και θα είναι αρωγός στην προσπάθειά μας.

9.Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις στην διαχείριση των αδέσποτων ζώων στο Δήμο;

Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελεί κρίσιμη πρόκληση για την τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης καλεί τους δήμους να αναλάβουν την ευθύνη της περισυλλογής, σήμανσης και καταγραφής, της κτηνιατρική περίθαλψης και στείρωσης καθώς επίσης και της φιλοξενίας, χωρίς όμως τους απαιτούμενους πόρους. Εμείς ως Δήμος έχουμε ήδη προχωρήσει στην υπογραφή σύμβασης με κτηνίατρο για την περισυλλογή, την περίθαλψη και τη στείρωση ενώ δίνουμε και τροφές σε όποιον ζητά. Το κόστος που επωμιζόμαστε είναι πολύ μεγάλο, ιδίως για την δημιουργία χώρων φιλοξενίας με τη χρηματοδότηση του κράτους να μην επαρκεί.

10.Ποια είναι τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού που προωθείται στο Δήμο;

Η παροχή ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες από τις υπηρεσίες του Δήμου για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, είναι μία πρόκληση στην οποία η Δημοτική Αρχή καλείτε να ανταποκριθεί με βάση τις ανάγκες του σήμερα. Στους στρατηγικούς στόχους μεταξύ άλλων εμπίπτει και ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον τουρισμό, όπου αρωγός είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ο οποίος περιλαμβάνει τη χρήση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων λύσεων για τη βελτίωση της εμπειρίας του τουρίστα και την αύξηση της αποδοτικότητας των επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού.