1.Ποιες είναι οι κύριες αναπτυξιακές προτεραιότητες για την Δυτική Ελλάδα τα επόμενα χρόνια; / Ποιοι είναι οι στρατηγικοί στόχοι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έως το 2028;
Στη Δυτική Ελλάδα ξεκινήσαμε από το 2019 μία μεγάλη προσπάθεια να καλυφθεί το χαμένο έδαφος πολλών ετών και η περιοχή να αναδείξει τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητές της. Μέχρι σήμερα καταφέραμε αρκετά, ωστόσο η προσπάθεια συνεχίζεται και θα έλεγα, πως είναι διμέτωπη. Από τη μία πλευρά, συνεχίζουμε να καλύπτουμε τα ελλείμματα που παραμένουν, όπως η κακή ποιότητα πρόσβασης σε πολλά σημεία της Περιφέρειας ή η ενεργειακή απομόνωση της περιοχής. Και από την άλλη πλευρά, μέσω της εμπροσθοβαρούς στρατηγικής μας, προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον και να συμβάλλουμε στην ώθηση της τοπικής παραγωγής και επιχερηματικότητας, αλλά και να ακολουθήσουμε μία επιθετική εξωστρέφεια, επανατοποθετώντας τη Δυτική Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη ως Ολυμπιακή Γη / Olympian Land.
2. Πώς προγραμματίζετε να ενισχύσετε την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της
Περιφέρειας, ώστε να διευκολύνετε την εξυπηρέτηση των πολιτών;
Η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την εξυπηρέτηση των πολιτών από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί έντονα. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο συνολικά η Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, έχει ανάγκη ενός ειδικού προγράμματος που θα ωθήσει την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών με τον ίδιο τρόπο που συνέβη σε κεντρικό επίπεδο με το gov.gr. Μάλιστα, καθώς ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης είναι υπό διαμόρφωση στις μέρες μας, εκτιμώ πως το συγκεκριμένο ζήτημα μπορεί να αποτελέσει το επόμενο βήμα και με τη βοήθεια της Πολιτείας, η Αυτοδιοίκηση να βρει τους πόρους, αλλά και τους τρόπους να ενισχύσει τις ψηφιακές της υπηρεσίες. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε πως το ζήτημα δεν είναι να ψηφιοποιηθούν μεμονωμένα οι υπηρεσίες μίας Περιφέρειας ή ενός Δήμου, αλλά να υπάρχει και διαλειτουργικότητα. Δηλαδή, να υπάρχει επικοινωνία και ομοιογένεια στις ψηφιακές υπηρεσίες όλων των Δήμων και των Περιφερειών.
3. Τι σχεδιάζει η Περιφέρεια για την ενίσχυση του τομέα της πολιτικής προστασίας;
Κατ΄αρχήν, εργαζόμαστε καθημερινά πυρετωδώς, προκειμένου να καθαρίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά, ποτάμια και χείμαρροι ή να υπάρχουν διαρκώς ενεργές εργολαβίες που θα προβαίνουν σε καθαρισμούς και συντηρήσεις σε πρανή δρόμων και άλλα σημεία. Τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε προχωρήσει σε σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα και έχουμε καθαρίσει αμέτρητα χιλιόμετρα ποταμών και χειμάρρων, ειδικά κάποιων που είχαν να καθαριστούν πολλά χρόνια. Έπειτα, φροντίζουμε διαρκώς για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου οχημάτων και μηχανημάτων, προκειμένου να διαθέτουμε επαρκείς δυνάμεις για κάθε ανάγκη. Επίσης, καθώς γνωρίζουμε πως η κλιματική κρίση έχει πολλαπλασιάσει τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν παλαιές και ξεπερασμένες κρίσιμες υποδομές – όπως είναι τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης – έχουμε προχωρήσει σε μία μελέτη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, προκειμένου να εντοπίσουμε τις πιο ευάλωτες περιοχές και υποδομές, για να δρομολογηθούν τα αναγκαία έργα. Επίσης, οφείλω να επισημάνω ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που ολοκλήρωσε ειδικό σχέδιο Προσαρμογής και Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Αλλαγή, το οποίο περιγράφει ανά Δήμο, αλλά και ανά επαγγελματικό κλάδο, τους κινδύνους και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα. Το σχέδιο έχει ήδη διατεθεί στο σύνολο των Δήμων και των αρμοδίων αρχών της περιοχής μας. Πάντως, με την ευκαιρία που μου δίνετε, οφείλω να πω ότι και η Πολιτική Προστασία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό «κεφάλαιο» που πρέπει να διευθετηθεί με τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης. Ευθύνες και αρμοδιότητες οφείλουν να ξεμπλέξουν. Και η Αυτοδιοίκηση να μην γίνεται το «εύκολο θύμα» κάθε φορά που υπάρχει ένα καταστροφικό φαινόμενο. Έχω πει πολλές φορές ότι οι Περιφέρειες είμαστε έτοιμες να αναλάβουμε την πλήρη ευθύνη, αρκεί να έχουμε τους αναγκαίους πόρους και ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο.
4. Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την
ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων;
Ως παράδειγμα και μόνο, αναφέρω ότι μέσα από το πρόγραμμα επισιτιστικής συνδρομής – το γνωστό ως ΤΕΒΑ – που ολοκληρώθηκε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδς προσέφερε βασικά είδη διατροφής και υλικής συνδρομής, αλλά και πολλές παράλληλες δραστηριότητες κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης σε 108.000 συμπολίτες μας. Μάλιστα, πολλές από τις παράλληλες δράσεις του ΤΕΒΑ, όπως ο δωρεάν αθλητισμός για παιδιά, κοινωνικά και πολιτιστικά εργαστήρια, αλλά και εργαστήρια δεξιοτήτων, αναδείχτηκαν ως καλές πρακτικές από την Ε.Ε. Το πρόγραμμα αυτό, προϋπολογισμού 18 εκ. ευρώ, ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2024 και αναμένουμε την έγκριση του νέου προγράμματος, που θα έχει τριπλάσιο προϋπολογισμό, δηλαδή 54 εκ. ευρώ. Επίσης, μπορώ να αναφέρω την δράση «Κλικ Ζωής» που κάνουμε και η οποία αφορά την ασφαλή διαβίωση μοναχικών ηλικιωμένων άνω των 65 ετών. Το 2024 βοηθήθηκαν πάνω από 1.000 πολίτες και αντιμετωπίστηκαν πάνω από 6.000 συμβάντα. Επίσης, πολλά έχουμε κάνει και στον τομέα προαγωγής της Υγείας, όπου για πρώτη φορά βάλαμε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Περιφερειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επαναφέραμε το πρόγραμμα προαγωγής της Υγείας στα σχολεία, κλπ. Γενικότερα, στη Δυτική Ελλάδα λέμε διαρκώς «κανείς μόνος του»! Και το εννοούμε… Η κοινωνική μέριμνα, η κοινωνική αλληλεγγύη, βρίσκεται πάντοτε στον πυρήνα της πολιτικής μας.
5. Ποιες είναι οι βασικές υποδομές που χρειάζονται άμεση αναβάθμιση ή ανάπτυξη στην Περιφέρεια;
Μία από τις βασικότερες αιτίες της πολύχρονης υστέρησης της περιοχής ήταν η «απομόνωσή» της. Αυτή η απομόνωση, σε επίπεδο συγκοινωνιών και μεταφορών, άρχισε να σπάει με την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού και της Ιόνιας Οδού. Και συνεχίζεται, με την κατασκευή της νέας Πατρών – Πύργου, που σύντομα πιστεύω θα ολοκληρωθεί. Επίσης όμως, υπάρχει αδήριτη ανάγκη, η Πάτρα να συνδεθεί με τη νέα σιδηροδρομική γραμμή, ώστε αυτή στη συνέχεια να επεκταθεί προς τον Πύργο. Έλλειμμα υπάρχει όμως και στα ενεργειακά δίκτυα. Χάρη στις πολύ μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλαμε, επιτέλους έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται τα πρώτα δίκτυα φυσικού αερίου στην Πάτρα, στο Αγρίνιο και στον Πύργο. Τα δίκτυα αυτά όμως πρέπει να επεκταθούν και στην περιοχή να φτάσει αγωγός υψηλής πίεσης. Επίσης, όπως ήδη ανέφερα, εργαζόμαστε για την βελτίωση της πρόσβασης σε κάθε σημείο της Δυτικής Ελλάδας, που είναι η Περιφέρεια με το μεγαλύτερο επαρχιακό οδικό δίκτυο στη χώρα. Αυτό το τεράστιο οδικό δίκτυο όμως, απαιτεί διαρκής συντήρηση και εκσυγχρονισμό. Ακόμα, μπορώ να σας αναφέρω την ανάγκη εκσυγχρονισμού των υποδομών άρδευσης προκειμένου να βελτιωθεί η αγροτική παραγωγή, αλλά και να εξοικονομείται νερό.
6. Ποιες πρωτοβουλίες σχεδιάζετε για την προστασία του περιβάλλοντος και την
ανάδειξη των φυσικών πόρων της Περιφέρειας;
Η Δυτική Ελλάδα είναι η «γη του νερού». Ποτάμια, λίμνες και λιμνοθάλασσες, συνθέτουν έναν μοναδικό υδάτινο πλούτο, ο οποίος αφενός πρέπει να προστατευθεί και αφετέρου, να αξιοποιηθεί. Σε συνεργασία με τους δήμους και άλλους τοπικούς φορείς, ενισχύουμε δράσεις που αναδεικνύουν αυτόν τον μοναδικό φυσικό πλούτο και ταυτόχρονα, αυξάνουν την επισκεψιμότητα. Αναφέρομαι σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο. Επίσης, πρόσφατα εγκρίναμε μία μοναδική στο είδος της Χωρική Επένδυση που θα είναι διαδημοτική και αποκαλείται «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας» με έμφαση στην ανάδειξη της λίμνης Τριχωνίδας, της λίμνης Λυσιμαχείας και της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, μέσα από τα μοναδικά ιστορικά μνημεία και τον διαχρονικό πολιτισμό της περιοχής. Επίσης όμως, η Δυτική Ελλαδα διαθέτει και μοναδικούς ορεινούς όγκους, σπάνια δάση και φαράγγια. Σας αναφέρω ως παράδειγμα το δάσος της Στροφυλιάς, το δάσος της Φολόης, το φαράγγι του Βουραϊκού, κλπ. Μέσα από τη συνεργασία μας με τους Φορείς Διαχείρισης αυτών των οικότοπων που προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες, προσπαθούμε διαρκώς να τους αναδεικνύουμε, αλλά και να τους μετατρέψουμε σε ελκυστικούς προορισμούς, διαμορφώνοντας περιπατητικά μονοπάτια, κλπ.
7. Σε μια εποχή που η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός εμφανίζει μεγάλη άνοδο,
σχεδιάζετε κάποιες δράσεις για την ανάδειξη των τουριστικών προϊόντων της
Περιφέρειας;
Η πρώτη και κομβική δράση μας ήταν η νέα ταυτότητα εξωστρέφειας της Δυτικής Ελλάδας ως Olympian Land. Επανατοποθετήσαμε την περιοχή στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη συμμετέχοντας σε δεκάδες διεθνείς εκθέσεις και δημιουργώντας σύγχρονα εργαλεία, όπως η ψηφιακή ξενάγηση σε δεκάδες προορισμούς της Δυτικής Ελλάδας. Και γύρω από το «Olympian Land» χτίζουμε διαρκώς νέες δράσεις. Ένα παράδειγμα μόνο είναι το Olympian Breakfast, όπου συνδέουμε την περιοχή και τον τουρισμό με τα τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα. Ήδη, δεκάδες ξενοδοχεία και καταστήματα της περιοχής έχουν το σήμα «Olympian Breakfast» και σερβίρουν πρωινό με τοπικά προϊόντα. Γνωρίζουμε πως η Δυτική Ελλάδα δεν μπορεί – και δεν πρέπει – να επενδύσει μονοδιάστατα στον θερινό τουρισμό. Προσπαθούμε λοιπόν να αναδείξουμε τον τουρισμό ως ολοκληρωμένη εμπειρία και μάλιστα, 12μηνη. Προς αυτή την κατεύθυνση, χρηματοδοτήσαμε μία πολύ σημαντική αναβάθμιση στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, ενώ δίνοντας έμφαση στην καινοτομία που παράγει η περιοχή από τα τρία ακαδημαϊκά της ιδρύματα και το πλήθος ερευνητικών κέντρων, υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με την Χάνγκτσού της Κίνας, όπου μάλιστα συμμετείχαμε ως τιμώμενη Περιφέρεια στην Παγκόσμια Έκθεση Ψηφιακού Εμπορίου. Όπως συνηθίζω να λέω πολλές φορές, η εξωστρέφεια είναι μία σύνθετη και πολυδιάστατη προσπάθεια. Η Δυτική Ελλάδα βρίσκεται αρκετά χαμηλά ως τουριστικός προορισμός και έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Αλλά αυτή η ανάπτυξη θέλουμε να είναι διαρκής και βιώσιμη, όχι ένα «πυροτέχνημα» μερικών ετών. Βήμα – βήμα, προχωράμε στην ανάδειξη της Ολυμπιακής Γης.
8. Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όσον αφορά την οδική ασφάλεια και ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι για την αντιμετώπισή τους;
Όπως ήδη σας είπα, η Δυτική Ελλάδα έχει το πιο εκτεταμένο οδικό δίκτυο στη χώρα και αυτό από μόνο του, κάνει σαφές ότι απαιτούνται πολλοί πόροι και πολλή δουλειά για να συντηρηθεί και να βελτιωθεί αυτό το μεγάλο δίκτυο. Γι’ αυτό και δεν σταματάμε ποτέ. Ήμασταν η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που διαμορφώσαμε ένα τριετές πρόγραμμα συντηρήσεων, ώστε να μην «τρέχουμε» πίσω από τα προβλήματα που δημιουργούνται, ενώ παράλληλα, έχουμε προχωρήσει σε πάρα πολλές παρεμβάσεις βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, με νέες ασφαλτοστρώσεις, διαπλατύνσεις και διαγραμμίσεις, αλλά και με ενίσχυση του φωτισμού, κλπ. Ίδια είναι η προσπάθειά μας και για το εθνικό δίκτυο, όπου αλλάξαμε πλήρως την εικόνα των εισόδων στα τρία μεγάλα αστικά κέντρα της Πάτρας, του Αγρινίου και του Πύργου, ενώ αυτή τη στιγμή υλοποιούμε μία σημαντική δράση σε εκατοντάδες κόμβους και διαβάσεις για την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας. Επίσης, αισθάνομαι περήφανος που επί των ημερών μας θα δούμε να μπαίνει τέλος στον δρόμο καρμανιόλα της Πατρών – Πύργου, ενώ θυμίζω ότι διεκδικήσαμε και πείσαμε το υπουργείο Υποδομών να προχωρήσει σε μία μεγάλη παρέμβαση οδικής ασφάλειας στον υφιστάμενο δρόμο, μειώνοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τα τροχαία. Ευτυχώς, χρόνο με τον χρόνο, η οδική ασφάλεια στην περιοχή αυξάνεται και αυτό μας ικανοποιεί. Βέβαια, είναι μια προσπάθεια που δεν σταματάει ποτέ…